Vitamina Ce? Atelierul cu întrebări de luat acasă, susținut de Delia Panait la Cărturești

Miercuri, 13 mai, în ceainăria librăriei Cărturești Verona, a avut loc primul atelier din seria „Vitamina Ce? Ateliere cu întrebări de luat acasă”, organizat de Cărturești și destinat publicului larg cu anemie ce se tratează prin cunoaștere. Delia Panait a fost cea care a marcat startul acestei serii de ateliere, alegând ca temă de discuție un subiect foarte interesant și relativ nou aducându-l în centrul atenției publice din România: „Tipi, tipe și stereotipuri”.

Înainte de toate, trebuie precizat faptul că Delia Panait este ușor de găsit și luat la întrebări, având în vedere că este activistă pentru drepturile omului, cât și om de comunicare. Este realizatoarea și vocea emisiunii „Bucureștiul Subiectiv”, scriitoare, cercetătoare, precum și membră FRONT, o asociație pentru promovarea drepturilor femeilor. Prin urmare, o puteți auzi la radio sau întâlni la diverse dezbateri pe tema egalității de șanse și de gen. Pe lângă toate acestea, însă, miercuri am avut parte și de prietena Delia Panait, care ne-a primit cu un zâmbet larg și un pahar cu vin pentru detensionare după o zi obositoare.

Am ocupat cuminți câte un loc și am început asimilarea vitaminei. Într-o atmosferă cordială, Delia a început să explice cum diferențele dintre femei și bărbați sunt cel mai vizibile la nivelul muncii pe care fiecare dintre cele două categorii o susțin, atât în sfera profesională, din mediul public, cât și în ceea ce privește sarcinile casnice, în zona privată. Pe de altă parte, urmărind șirul cronologic al evenimentelor, încă de la naștere există diferențe majore, prin ceea ce se numește transfer de proprietate. De exemplu, dacă femeia naște un băiat, atunci se consideră că și-a îndeplinit sarcinile întocmai, reușind să lase în urmă moștenitori care să ducă numele mai departe. Acest tip de stereotip vine împreună cu un pachet de presiune și devalorizare din partea normelor sociale și culturale. Dacă aceeași femeie naște o fată, se spune că timp de două săptămâni aceasta nu poate intra în biserică fiindcă este „spurcată”, normă ce nu se aplică și în cazul nașterii unui băiat.

deadline_vitaminace-1050x612

În continuare, gazda noastră a explicat cum stereotipurile de gen sunt perpetuate și prin intermediul basmelor și poveștilor pentru copii. Celor mici li se livrează imaginea unei prințese fragile și neajutorate, care are nevoie de un prinț pentru a o salva și a se împlini. De aici, stereotipul obiectivizării femeilor, inclusiv prin actul căsătoriei, prin care împăratul îi ceda prințului averea odată ce o lua de soție pe fiica sa, și stereotipul conform căruia o femeie nu este împlinită fără un bărbat alături de ea. Din aceste considerente, câțiva producători de jucării din Statele Unite ale Americii au demarat o campanie care încurajează părinții să ofere copiilor jucării unisex și să renunțe la obiceiul de a cumpăra jucării „pentru fetițe”, fetelor, și jucării „pentru băieței”, băieților.

De asemenea, s-a pus problema stereotipurilor legate de educație, conform cărora partea umană a științelor este specifică fetelor, iar cea reală, băieților. În acest sens, Delia ne-a explicat că au fost efectuate studii prin care s-a demonstrat că fetele se descurcă mai bine decât băieții pe partea reală. De la această diferență de gen se ajunge la ceea ce poartă numele de profesii feminizate și profesii masculinizate, precum și la conceptul dublei zile de muncă, aplicabil majoritar femeilor. Ce înseamnă asta? Înseamnă au activități în spațiul public, profesional, adică munca plătită, iar la sfârșitul programului, continuarea muncii în spațiul privat, adică muncă neplătită. La acest capitol se fac progrese, în ideea în care în unele țări UE din zona Euro a fost deja implementată o măsură conform căreia un/o lucrător/-oare domestic/-ă va câștiga echivalentul venitului minim interprofesional (aproximativ 642,40 euro), cu condiția de a avea în grijă de minim o persoană.

Toate aceste lucruri îți ridică o serie de întrebări la care, cel mai probabil, te vei gândi o bună bucată de timp, în special atunci când informațiile îți sunt livrate împreună cu exemple clare și concrete, așa cum a fost și cazul prezentării Deliei. Am râs cu poftă, ne-am distrat cu filmulețele pe care le-am urmărit pe parcursul atelierului, am căzut pe gânduri, iar la final am luat acasă un set de cunoștințe, unul de noi întrebări și un test oferit de gazda noastră, menit să arate cât de feminin sau masculin ești. Cu excepția celor deja mentionațe, un plus al acestui atelier a fost caracterul său interactiv, ce a oferit participanților posibilitatea de a se exprima liber și de a contribui prin cunoștințe, exemple sau întrebări la dezvoltarea subiectului.

Pe scurt, ne-am simțit bine, am asimilat cu succes Vitamina Ce? și abia așteptăm următorul atelier, mulțumind, pe această cale, echipei librăriei Cărturești pentru inițiativă.

Urmăriți pagina de Facebook Vitamina Ce? pentru următoarele ateliere.

Sursa foto: www.romaniapozitiva.ro.

Violeta Anciu

Scrie din 2005, publicând 5 ani în „Revista noastră", în revista „BOEM@” (2015) și pe ateliere precum eCreator.ro, scrieliber.ro sau cenaclul online Lira21. În aprilie 2015 publică volumul de debut, „Amprente Urbane - Evoluția” (Editura Bookbreak). Simultan, lucrează la al doilea volum de versuri și la un roman psihologic, primul din trilogia ce va marca debutul scriitoarei în proză.