Scriitoarea Ali Smith a câştigat Baileys Women’s Prize for Fiction pe 2015

Acum ceva timp vorbeam despre lista scurtă a nominalizărilor pentru premiu Baileys Women 2015, iar acum am aflat și câștigătoarea: scriitoarea Ali Smith, cu al său roman “How To Be Both”.

Miercuri seară, la Royal Festival Hall din Londra, a avut loc decernarea premiilor Baileys Women, intr-o ceremonie specială.

Romanul câștigător, “How to Be Both” a fost scris în 2014 și s-a aflat și pe lista scurtă pentru Man Booker Prize 2014, a fost recompensat cu Goldsmith Prize 2014 şi cu premiul pentru cel mai bun roman la gala Costa Book Awards 2014.

Jurații premiilor Baileys Women 2015 au descris romanul ca fiind “delicat, stralucitor și spiritual”, făcând referire la viața adolescentei și la cea a artistului renascentist – cele două personaje principale din cartea premiată. Ce este de remarcat la acest roman este faptul că volumul este publicat în două versiuni – cu aceeaşi copertă -, însă cele două jumătăţi sunt inversate şi nu contează în ce ordine sunt citite.

Ali-Smith Baileys-Womens-Prize-For-Fiction

Printre cele care au câștigat premiul în anii precedenţi se numără scriitoare precum A. M. Homes, pentru romanul “May We Be Forgiven” (2013), Madeline Miller, pentru romanul ei de debut “The Song of Achilles” (2012), Tea Obreht, pentru volumul ei de debut “The Tiger’s Wife” (2011), Barbara Kingsolver, pentru volumul “The Lacuna” (2010), Marilynne Robinson, pentru volumul “Home” (2009) şi Zadie Smith, pentru “On Beauty” (2006). Ali Smith, câştigătoarea Baileys Women’s Prize, a primit un cec în valoare de 30.000 de lire sterline şi o statuetă din bronz, numită de organizatori “Bessie“.

În România, autoarea a fost tradusă la Editura Univers, romanul ”Era să fiu eu” a apărut în anul 2014.

Ali Smith (n. 1962 în Inverness, Scoţia) a debutat în 1995 cu volumul de povestiri Free Love and Other Stories, premiat cu Scottish Arts Council Book Award şi Saltire Society Scottish First Book of the Year Award. Printre romanele celebre ale autoarei se numără Hotel World (2001), The Accidental (2004), Girl Meets Boy (2007). De-a lungul carierei a fost recompensată cu Scottish Arts Council Book Award, Encore Award, Scottish Arts Council Book of the Year Award, Whitbread Novel Award şi nominalizată de două ori pe lista finaliştilor pentru premiile Man Booker şi Orange.

Sursa: www.chicagotribune.com