Recenzie. Frumusețea lucrurilor trecătoare de Andrada Cooș

“Frumusețea lucrurilor trecătoare” este debutul literar al Andradei Cooș, lansat în mai 2017. Autoarea este originară din Reghin și se stabilește temporar în Kyoto după ce obține o bursa de cercetare la o universitate locală, iar paginile acestei cărți prezintă experiența ei în Japonia.

Fiecare capitol prezintă câte un obicei local, sau mai multe, sau descrie o regiune din Japonia. Cunoșteam o parte din specificul cultural local, dar am aflat și informații noi din acest roman. Japonia este un loc fascinant, despre care probabil niciodată nu poți cunoaște totul, și orice noutăți au un aer exotic, de natură să captiveze cititorul. Cred ca este o lectură perfectă pentru cei care îndrăgesc Orientul și cultura lui, sau pentru cei pasionați de călătorii și de a afla cât mai multe detalii despre locurile pe care le vizitează. Primul capitol, cel care dă numele volumului, este despre wasi-sabi, frumusețea lucrurilor trecătoare, ilustrată prin frumusețea efemeră a florilor de cireș, emblematice pentru Japonia, care sunt admirate pentru scurtă vreme, pierzându-se într-o ploaie de petale.

Dar cartea nu este doar o descriere a locurilor, ci și o incursiune în viața studențească. Încercând să se integreze, Adriana se înscrie mai întâi într-un club de pictură, apoi se împrietenește cu alți studenți străini ca și ea. Împreună, experimentează viața de noapte din cluburile japoneze sau participă la ceremonii tradiționale.

În final, Adriana decide să se reîntoarcă în țară, iar ultimul lucru pe care îl face e să scrie, de Anul Nou, o dorință pe un balon, în templul Zojo-ji.  Dorința rămâne nemărturisită, iar peste trei luni se reîntoarce în România.

Cartea este potrivită pentru o lectură de vacanță și este interesantă în special pentru cei care știu puține lucruri despre Japonia, pentru ca au multe de descoperit în paginile ei. De asemenea, este potrivită pentru cei care vor să viziteze aceste locuri, să se stabilească acolo sau să studieze, precum eroina. . Mi s-a părut ca e scrisă într-o notă generală care degajă o ușoară tristețe, sau poate nostalgie. De asemenea, personal am simţit nevoia ca acţiunea să fi fost ceva mai spectaculoasă, pentru că mi s-a părut cam lineară.

Dacă vreți să călătoriți în paginile unei cărți, sau aveți nevoie de un companion pentru călătoriile pe care le aveți în plan în vara aceasta, “Frumusețea lucrurilor trecătoare” poate fi o alegere potrivită.