Recenzie. Frumoasa Adormită și fusul de Neil Gaiman

Trăia odată un prinț care a plecat într-o călătorie lungă. A trecut prin multe aventuri, a înfruntat toate primejdiile, și-ntr-un final a salvat-o pe prințesă și a luat-o de soție. Așa sunau majoritatea poveștilor pe care le-am citit, tu și eu, atunci când eram copii. Erau basme care ne însuflețeau imaginația și ne tăiau răsuflarea, făcându-ne să ne dorim să fi fost acolo, înconjurați de creaturi magice, de frumusețe și neprevăzut. Unele roluri păreau bine stabilite, lăsau puțin loc de schimbare, așa că nu o dată m-am întrebat cum ar fi fost dacă povestea ar fi arătat altfel.

Cum ar fi fost dacă prințesa nu ar aștepta venirea lui Făt Frumos, într-un castel, ci ar ieși singură de-acolo? Dacă, atunci când erau la ananghie, fetele de împărat ar încerca să găsească o soluție singure? Dacă ar pleca hai-hui prin lume, și ar înfrunta un tărâm plin de neprevăzut și aventură?

Ceea ce nu știam când eram copil, era că și alții se întrebau același lucru. Din ce în ce mai multe basme vechi sunt repovestite într-un alt fel decât cel clasic, conventional, cel pe care îl cunoaște oricine. Neil Gaiman nu este primul care ne prezintă o altfel de Albă ca Zăpada și Frumoasa Adormită, îmi vin în minte exemplele din cinematografie, Maleficent sau serialul Once Upon a Time, în care personajele din poveștile tradiționale au alte valențe. Mi se pare interesant faptul că și în serial, Albă ca Zapada este o eroină, nu mai este fata care se ascunde de mama vitregă sau așteaptă să fie salvată, ci devine apărătorul celor slabi. Se pare că prințesele au crescut și au devenit mai puternice.

_DSC0122 copy

În Frumoasa Adormită și fusul, Neil Gaiman o înfățișează pe Alba, fără a-i spune vreodată numele. Cu puțin timp înaintea nunții, primește vizita a trei pitici care o anunță că, treptat, locuitorii fiecărui oraș cad pradă unui somn ciudat, din care nu se mai trezesc. Viitoarea regină hotărăște imediat că e cea mai în măsură să intervină, pentru a rupe vraja a cărei victimă fusese ea însăși în trecut. Decizia ei îmi pare o primă lecție frumoasă, aceea de a face un pas înainte pentru a-i ajuta pe ceilalți, în special daca e vorba de un rău care ți-e cunoscut.

_DSC0114

Cei patru pornesc la drum, străbătând subterane, căi pe sub munți și așezări adormite, unde din când în când cineva șoptește sau se mișcă în somn. Parcă, în același timp cu cei adormiți, cititorul cade pradă magiei pe care o emană lumea întunecată a lui Neil Gaiman, cuvintele fiind însoțite, pe fiecare pagină, de ilustrații minuțioase, bogate în detalii, fine, nuanțate pe alocuri cu atingeri aurii. Scriitorul a colaborat cu ilustratorul Chris Riddell, cunoscut publicului din Marea Britanie atât pentru grafica destinată cărților pentru copii, cât și pentru caricaturile cu subiect politic publicate în The Observer.

Când Albă ca Zăpada ajunge la sursa vrăjitoriei, încearcă să o rupă printr-un sărut. Am citit mai multe comentarii și aprecieri pe Internet despre acest gest decât despre restul cărții, fapt care mi s-au părut facil, pentru că pune în umbră ideile mai valoroase ce se pot desprinde de pe aceste pagini. Scena sărutului este aici mai degrabă un act de curaj și dragoste decât un act erotic. Mai ales că la scurt timp după aceasta, urmează o a doua lecție: a fi frumoasă sau atrăgătoare nu e un garant pentru bunătate sau inocență.

_DSC0117-side

Acțiunea urmează până la final propriul său fir, acela pe care nu l-ați mai auzit povestit până acum.

Există opțiuni, se gândi, după ce stătu vreme îndelungată. Întotdeauna ai de unde alege.

Și atunci regina făcu o alegere.

*

Frumoasa adormită și fusul este o carte adresată copiilor. Face parte din noua colecție NEMI a Editurii Nemira. Eu aș citi-o și privi-o cu drag, la orice vârstă. Arată ca o bijuterie, iar între coperțile ei așteaptă o lume care vrea să fie descoperită.