Recenzie. Alte maşini şi-un fotograf amator de Violeta Anciu

Când închid un volum de poezie cu răsuflarea întretăiată înseamnă că am trăit experienţa unei îndrăgostiri de vers – un univers propriu de emoţie profundă. Aşa s-a întâmplat cu poemele Violetei Anciu din cartea “Alte maşini şi-un fotograf amator”.

Călătoria începe cu o afirmaţie ce poate constitui un tatuaj: “pentru toate scriu”, iar ars poetica de pe pagina următoare continuă ritmul:

 

“nu ştiu şi nu am înţeles ce este poezia.

doar să o trăiesc

lăsând-o să mă trăiască

să mă consume

 

şi să mă transforme.”

 

Autoarea posedă aşadar puterea de a trece de la o dimensiune intimistă: “dintre toate sârmele întinse/am rufele cele mai murdare.” la una globală “ea începe aici, unde nu există timp”.

Dintre pagini au evadat sunete şi am descoperit o muzică similară celei proprii: “doliul mamei îl culeg din muzica nopţii”, “mimezi dansul pietrelor”, “palmele ni se topesc pe valsul vienez”, am fost îmbătată cu mirosuri recognoscibile: “miros de motorină cu gust de trandafiri”.

Am cunoscut şi dualitatea umană: “am picioarele în lumi diferite”, “îmi ţin întunericul la vedere” sau “rămân în colţul unde m-ai găsit uscată”. Obsesia timpului mi s-a strecurat şi ea în vene: “cărând timpul îmi lăsa bileţele pe pragul uşii […]”.

Calea poetico-umană este alcătuită din multe amintiri – fotografii instantanee din viaţa curgătoare: “în faţa mea un copil răsuflă în baloane de săpun”, “învăţ fluturii”, “nu mi-ai mai scris demult,/dar împărţim în fiecare seară/vinul şi visul.”, “bucătăria veche/mirosind a lapte dulce,”, “citeşte-mi poeme despre alcool”, “sub tălpi am inimile arse”, “liniştea-mi umple rafturile”, “îmbrăţişează-ţi bestiile nu te teme”, “ce chef am de-un cer însetat!”.

Pentru mine este cert că acest volum oferă o perspectivă mult mai clară şi consistentă decât cea din prima carte a autoarei, o transparenţă mult mai tangibilă.

Aşadar, vă recomand cu mare drag să deschideţi larg inima pentru aceste poeme încântătoare pentru inimă şi urechi.

 

* Volumul a fost publicat în anul 2017 de către Editura Grinta.

Recenzie scrisă de: Ania Vilal

 

Erika Ciuică

"A woman must have money and a room of her own if she is to write fiction." Virginia Woolf