Premiul Arthur C. Clarke pentru cel mai bun SF de anul acesta a fost câștigat de o femeie

Ieri, 6 mai, la Londra a avut loc decernarea Premiului Arthur C. Clarke, ediția 2015, în deschiderea festivalului Sci-Fi London. Laureatul din acest an a fost anunţat de o dublă cîştigătoare a acestuia, scriitoarea Pat Cadigan (pentru Synners în 1992 şi Fools în 1995), şi de Tom Hunter, directorul Premiilor Clarke.

Din cele 107 titluri (publicate de 36 de edituri) luate în considerare au fost alese şase lucrări nominalizate (puteţi consulta lista aici); dintre acestea, juriul a decis că, în acest an, Premiul Arthur C. Clarke (a cărui materializare constă în suma de 2015 lire sterline şi un trofeu) i-a revenit romanului Station Eleven de Emily St. John Mandel.

Emily Mandel s-a născut și a crescut pe coasta de vest a British Columbia, în Canada. A studiat dansul contemporan la Școala de Dans și Teatru Toronto și a trăit pentru scurt timp în Montreal, înainte de a se muta la New York.

A scris până acum patru romane. Al patrulea dintre ele, Station Eleven, este o distopie stabilită în viitorul apropiat, într-o lume devastată de efectele unui virus și urmărește o trupă de actori shakespearieni care călătoresc din oraș în oraș în jurul regiunii Marilor Lacuri. Romanul a fost nominalizat pentru Premiul National Book Award, PEN / Faulkner Award pentru Ficțiune și Premiul Baileys Women’s Prize pentru Ficțiune, câștigând ieri și Premiul Arthur C. Clarke. O adaptare cinematografică a romanului este în prezent în dezvoltare de către producătorul Scott Steindorff.

Sursa foto: thecrookedporch.com