Premiile concursului „Cele mai frumoase cărţi din România”, decernate în cadrul vernisajului expoziţiei de design de carte, 5 noiembrie, ora 19.00, la Biblioteca Națională a României

Joi, 5 noiembrie, ora 19.00, la Biblioteca Națională a României din București, a avut loc gala de premiere a Concursului național de design de carte „Cele mai frumoase cărți din România”, aflat la ediția a patra. Evenimentul a marcat deschiderea expoziției cărților finaliste, a cărei prezentare promite vizitatorilor o interacțiune specială cu cărțile frumoase. Concursul național de design de carte urmărește gradul de originalitate și inovație în conceptul editorial, iar juriul a evaluat cărţile înscrise ţinând cont de raportul dintre tema sau natura cărţii, intenţia concepţiei vizuale și manifestarea acestora în produsul finit.

Cele 8 premii acordate anul acesta sunt: Marele premiu Cele mai frumoase cărți, Premiul pentru ilustrație, Premiul pentru carte pentru copii, Premiul pentru album, Premiul pentru carte în ediție limitată, Premiul pentru tânăr designer și Premiul pentru experiment tipografic, alături de o Mențiune a juriului. Premiul pentru tânăr designer este acordat de ICR şi Centrul Naţional al Cărţii şi constă în susținerea unei deplasări şi participarea unui artist la programul unui târg internațional de carte în străinătate. Premiul pentru experiment tipografic este oferit de tipografia Alutus și constă în susținerea unui exercițiu de producție.

Membrii juriului au fost: Valéria Vanguelov, Arina Stoenescu, Angela Rotaru, Hajdú Áron Péter, Daniela Chiorean, Keszeg Ágnes și Barna Nemethi.

Incluzând cărțile câștigătoare, expoziția de la Biblioteca Națională reunește toate cele 34 de cărți finaliste, precum și o selecție de cărți pentru copii realizate de editura Grasset Jeunesse din Franța.

44 Dear Money

101 Cutia

La expoziție a fost prezentă și lucrarea artistei Raluca Popa, Untitled/The Sublime Trip (2011), o serie de desene inspirate dintr-unul din capitolele cărţii lui Thomas Mann, „Muntele vrăjit”, ca o prelungire conceptuală a expoziției pe care vă invităm să o descoperiți. Conceptul expoziției semnat de curatorul Anca Verona Mihuleț permite publicului o interacțiune specială cu cărțile:

”În colaborare cu biroul de arhitectură Atelier ad hoc, am conceput un mobilier din carton, gândit ca o structură organică şi versatilă, menit să contureze un spațiu mai intim și chiar mai vulnerabil în clădirea impunătoare a Bibliotecii, cu 2 stadii de existenţă. În primele 12 luni, sistemul de carton va susţine cărţi în expoziții organizate la Biblioteca Națională a României, după care va fi donat anticarilor de la Piaţa Universităţii, devenind un mobilier urban temporar, cu o istorie reactivă.”

Cele mai frumoase cărți este un proiect cultural dedicat dimensiunii artistice a cărții văzută ca obiect și își propune să restituie designului de carte rolul de reper în relația cititorului cu cartea. În cadrul său, Concursul național de design de carte este atât o platformă de dezbatere pentru publicul larg și de specialitate, cât și o oportunitate de recunoaștere națională și internațională pentru profesioniștii din lumea editorială, dar și pentru designerii și graficienii independenți.

poze carti premii_mic (1)

Cărţile selectate de juriu vor reprezenta România în competiţia internaţională de design de carte „Best Book Design from All Over the World”, Leipzig 2016. Proiectul este organizat de Asociația pentru Performanță și Cultură și este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Imagini și detalii despre toate activitățile desfășurate în cadrul acestui proiect, precum și numele câștigătorilor, găsiți aici.

Pentru informaţii actualizate, vă recomandăm să consultaţi online pagina de Facebook.