Poezie și jazz, marți, 8 martie, ora 19.30, la Ceainăria Cărturești Verona

Cu ocazia Zilei de 8 martie, poeta Denisa Duran și interpreta Irina Sârbu vă invită – în dubla lor calitate, de creatoare și tinere mame – la un eveniment inedit, de poezie și muzică, dedicat în mod special mamelor. La Ceainăria librăriei Cărturești Verona, începând cu ora 19.30, veți asculta o lectură din volumul Dorm, dar stau cu tine (editura Charmides) de Denisa Duran – o carte a devenirii până la împlinirea vârstei de un an – și un concert cu piese alese și interpretate de Irina Sârbu (voce), alături de Puiu Pascu (pian) și Ciprian Parghel (bas). Seara va fi moderată de poetul si traducătorul Mircea Dan Duță.

Volumul Denisei Duran prezintă – în mici gesturi revelatorii – primele luni de viață ale unei fetițe și relația sa cu mama. Există un dialog permanent între cele două personaje, un alfabet misterios care se compune chiar în fața noastră, prin interjecții, priviri și atingeri:

În nopțile lungi și grele, când stau ore întregi lângă ea, veghind-o, din când în când întinde mâna spre mine, în somn, de parc-ar spune: uite, dorm, dar stau și cu tine.

Cea mai mare realizare a Denisei este faptul că ea se ferește ca de foc de metafore și figuri de stil și prin asta demonstrează forța ei. Este o carte cu totul și cu totul remarcabilă exact pentru faptul că ea face altceva decât fac poeții în general.– Nora Iuga

Lectura de poezie va fi intercalată cu momentele muzicale. Printre piesele care vor fi interpretate de Irina Sârbu, Puiu Pascu și Ciprian Parghel se numără: Cheek to cheek, Route 66, What a wonderful world, Lullaby of birdland, precum și câteva cântece de leagăn.

Colaborarea celor trei muzicieni este una de succes, confirmată pana acum în foarte multe concerte. Repertoriul lor este alcătuit din piese cunoscute de gen – jazz, samba, bossa nova, tango argentinian, muzica românească interbelică, muzică franceză, muzică rusească și folclor. Originală este însă interpretarea care, de la o apariție la alta, este din ce în ce mai spectaculoasă prin expresivitate, improvizație, imaginație, demonstrație de virtuozitate, tehnică solo și de grup. Jocul relațiilor dintre voce și instrumente este de fiecare dată altul, astfel încât fiecare concert are statut de unicat.

Intrarea la eveniment este liberă.

8 martie, Carturesti - afis jpg.

*

Denisa Duran a debutat cu poezie, în revistă, la vârsta de 12 ani și este autoarea a patru volume: Pufos și mecanic (ed. Vinea, 2003) – deținător a două premii de debut; Omul de unică folosință / Disposable People (ed. Galway Print, Irlanda, 2009), tradus în engleză de Florin Bican; Sunt încă tânără (ed. Tracus Arte, 2012) – din care o selecție a fost inclusă în antologia Cele mai frumoase poeme din 2012 (ed. Claudiu Komartin, Radu Vancu); iar cel mai recent volum, Dorm, dar stau cu tine (ed. Charmides, 2014), conține ilustrații de Floarea Țuțuianu. A semnat primele trei cărți cu numele Denisa Mirena Pişcu. Selecţii din poeziile ei au fost traduse în 12 limbi străine și incluse în mai multe antologii naţionale şi internaţionale. Împreună cu artistul austriac Bruno Pisek, a realizat lucrarea radiofonică Bucharest nowadays is beautiful, isn’t it? – difuzată în premieră la Radioul Național Austriac în 2015. Conține poeme despre București din două puncte de vedere diferite – al locuitorului și al vizitatorului – și va fi prezentată live în România și Austria pe parcursul acestui an.

Irina Sârbu, sprijinindu-se pe o solidă cultură muzicală (pian clasic timp de 15 ani), la care a adăugat experiența unui Institut superior de Teatru și a unui masterat in Arta actorului, este astăzi un artist recunoscut de critica de specialitate și îndrăgit de marele public. Cariera tinerei interprete se construiește ascendent de la un concert la altul, repertoriul se diversifică și se îmbogățește. Calitatea vocii, timbrul special și inconfundabil, bogăția imaginației de improvizație, performanța în acrobație vocală au impus-o definitiv printre cei mai buni vocaliști români de jazz. A concertat atât în țară, cât și în străinătate – la New York, Washington, Paris, Atena, Madrid, Viena, Venetia, Bruxelles, Praga, Lisabona, Stockholm, Ierusalim, Milano – în recitaluri de club sau la festivaluri naționale și internaționale de jazz. Curioasă, într-o permanentă căutare de nou (deși îndrăgostită iremediabil de jazz-ul clasic), Irina Sârbu oferă mereu publicului programe interesante și originale, alături de partenerii ei de scenă care îi sunt alături de 13 ani: Puiu Pascu – pian, Ciprian Parghel – contrabas și Tudor Parghel – tobe.