Galeria Întâlnirilor – Seară de poezie cu Ionela-Violeta Anciu, Raluca Neagu și Mircea Dan Duță

Vă invităm miercuri, 22 martie 2017, începând cu orele 19:00, la Gallery (str. Leonida nr. 9-11, București), unde se va desfășura o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Această ediție este dedicată celebrării poeziei și și face parte din seria Galeria Poeților. Evenimentul are loc sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane.

 Invitați: Ionela-Violeta Anciu, Raluca Neagu și Mircea Dan Duţă.

* * *

Ionela-Violeta Anciu a absolvit Facultatea de Științe Politice, s-a specializat în domeniul egalității de șanse și de gen la Universitatea București și respectiv la Universidad Autonoma de Barcelona. A publicat pentru prima dată în 2009, în „Revista Noastră”, o publicație a elevilor și profesorilor Colegiului Național „Unirea”, fondată în anul 1912 în Focșani. Din 2015 publică (atât poezie, cât și proză scurtă) în reviste precum „Luceafărul”, „Actualitatea literară”, „BOEM@”, „Cenaclul de la Păltiniș”, „Feed Back”, „Pro Litera”, „Antares”, „Sintagme Literare”, „URMUZ”, „Vatra Veche”, „Pro Saeculum”, „Armonii Culturale”, „Singur”, “Poesis“ și în alte ateliere/reviste de specialitate online, ca eCreator.ro, agonia.ro, scrieliber.ro, negrupealb.ning.ro sau cenaclul Lira21. Este prezentă de trei ani la Serbările Revistei „Vama Literară”, coordonate de poetul Daniel Vorona. Din martie 2015 devine director executiv al Clubului Scriitoarelor, unde alături de fondatoarea Erika Ciuică, va susține și promova scriitoarele românce, atât pe cele consacrate, cât și pe cele mai puțin cunoscute ori debutante. Tot în 2015 publică volumul de debut, „Amprente Urbane – Evoluția” (Editura Bookbreak). Din luna noiembrie a aceluiași an devine membră a Cenaclului 9 inițiat de asociația culturală Direcția 9 (condusă de poetul Adrian Suciu). În 2016, împreună cu Erika Ciuică și poetul Ciprian Chirvasiu, pune bazele proiectului “Young Writers Society“, prima comunitate dedicată elevilor de gimnaziu și liceu, pasionați de scris și literatură. Este prezentă în antologiile: „Parodii” (coordonată de Direcția 9, Ed. Grinta, 2015), „Scrisul de azi” (Ed. Singur, 2015) și „Dor Românesc” (coordonată de Asociația de Cultură și Turism STARPRESS, 2016), „Almanahul Sintagme Literare“(Ed. Eurostampa, 2016). Cărți în pregătire: „Femeie desculță“ (volum de poezie), un roman.

Raluca Neagu s-a născut la data de 8 iunie 1977 la Bacău, într-o familie de intelectuali. A debutat în poezie la vârsta de 9 ani iar în volum în anul 2003 cu “Epidermice” la Editura Plumb. În 2010 a obţinut premiul revistei “Cafeneaua Literar Artistică” din cadrul concursului de poezie Leoaică Tânără Iubirea de la Piteşti. În anul 2011 publică volumul de versuri Erotisme de peste zi, la Editura Babel. Versurile ei au apărut într-o serie de publicații literare din România Ateneu, Cafeneaua Literar Artistică, Cronica, Astra, Suplimentul literar al Scânteii Tineretului, Literatură şi Artă (Chişinău), Aurora. În viaţa de zi cu zi, Raluca este diplomat de carieră. Lucrează la Ministerul Afacerilor Externe din anul 2000. Parcursul profesional a condus-o în diferite ţări ca Olanda, Canada şi Belgia. Este pasionată de literatură, tango, fotografie şi artă contemporană. Călătoreşte mult, visează mult şi este îndrăgostită de New York şi Istanbul. Adoră Sauvignon-ul, oceanul, pantofii, versurile lui Neruda si Bukowski. Nu neapărat în această ordine. Crede cu tărie că intoleranţa se vindecă prin călătorii și ca rolul poetului este de a se angaja, dincolo de vers, și în treburile cetății.

Mircea Dan Duţă combină atât poezia pe care o scrie, cât şi pe aceea pe care o prezintă, cu elemente de performance, teatru şi happening. Este poet, filmolog (autor de expresie cehă), performer, traducător, corealizator al Serilor Literare Citesc Poezie de la Cărtureşti şi redactor al magazinului cultural Ilegalit din Slovacia. Director al ICR Praga în perioada 2006-2014. Lector universitar la Facultatea de Film a Academiei de Arte ale Spectacolului din Praga (FAMU) și la Facultatea de Litere (FFUK) și Facultatea de Sociologie (FSV) a Universității Caroline din Praga. A publicat la Praga, în limba cehă, volumele de poezie: Citate la conservă, complexe de inferioritate și drepturile omului sau Căsătorit fără obligații vând amantă moartă din născare (mențiune: consumată) (Editura Petr Štengl, 2015) și Peisaje, zboruri și dictări (Editura Petr Štengl, 2014), precum și volumul de specialitate Povestitor, autor și Dumnezeu (Perspective naratologice și tehnici narative în cadrul Noului Val Cinematografic Ceh și Slovac din anii ´60 ai secolului al XX-lea (Editura Universității Caroline, Praga, 2009). De asemenea, este coautor al mai multor volume colective: Istoria relațiilor romano-cehe (Editura Universității din București, în cehă și română, 2014); Predarea limbilor și literaturilor slave de sud și balcanice în Europa – 2013 (Editura Universității Masaryk, Brno, 2013, în cehă); Româna ca limbă străină – 2013 (Editura Universității Babes-Bolyaly, Cluj, în română); Memorie și istorie: Agricultura și destinul său după 1948 în țările socialiste – 2011 (Editura Institutului Pentru Studiul Regimurilor Totalitare, Praga, în cehă); Primăvara de la Praga în literatură, teatru și film – 2009 (Editura Universității Josef Škvorecký, Praga, în cehă); Holocaustul în literatura cehă, slovacă și polonă – 2006 (Editura Universității Caroline, Praga, în cehă) şi a numeroase articole de specialitate. Este autorul primelor antologii de poezie cehă contemporană (Întunericul din camera copiilor, ed. Tracus Arte, 2015) şi teatru ceh contemporan (Editura Fundaţiei Camil Petrescu, 2016) apărute în România după 1989.