Fuga

Miresele, cam pleoştite, stăteau la poză, la Mitropolie.

Una dintre ele, cea mai scundă, se desprinse cu ochii înroşiţi şi se refugie în biserică, aproape de altar, lângă o icoană a Fecioarei Maria. Ea cu siguranţă ar calma-o aşa cum făcea odată bunica ei … Nu putea să-şi găsească starea potrivită din cauza nodului în gât pe care nu reuşea să-l domolească, să-l descâlcească. Stătea ca o păpuşă stricată, cu rochia împrăştiată peste covoarele sfinte.

Şi acum ce să facă? Unde să se mai ducă şi cui să ceară un sfat? Maică-sa ar fi afurisit-o, taică-su ar fi tăcut mâlc şi s-ar fi uitat plictisit la ea, rudele ar fi dezaprobat-o îndelung din  priviri. Că doar nu era cu nimic specială ca să stea nemăritată. Ce dracu i-o fi aşa greu să intre în rândul lumii, Doamne iartă-mă? Îşi repetă în gând “Înger, îngeraşul meu” din copilărie cu o intensitate care-i înflăcără tâmplele şi crezu că o să leşine chiar acolo sau poate, dacă o avea noroc, o să moară pe loc ca să nu înfrunte toată ruşinea pe care lumea i-ar fi dăruit-o. Cu atâta se pricopsea de fiecare dată, orice ar fi făcut … Şi pe viitorul ei soţ îl lua de ruşinea gurii familiei şi a rudelor. Poate aşa e iubirea şi ea nu ştie nimic şi trebuie să asculte de alţii. Înăbuşindu-şi un suspin, mireasa cea scundă se ridică şi pupă icoana mecanic. Atunci lângă ea se ivi un călugăr tânăr care, fără niciun cuvânt, îi dărui o floare şi dispăru. Se gândi că ăsta sigur e un semn şi trebuie să-l urmeze. Îşi sfâşie poalele rochiei ca să se poată mişca mai uşor şi o luă la fugă printr-o uşiţă laterală a bisericii.

Când, peste 10 minute, intră mirele în biserică, doar o bucată de dantelă zăcea părăsită lângă altar.

foto: davidstubbsphotography.co.uk

*prima frază este din Prospect de femeie de Ana Barton

Ania Vilal

Un om care scrie şi citeşte mult. 2 volume de poezie: ”eu, mama tare și tu” (Ed. Brumar, Timișoara, 2011) cu varianta în limba franceză ”Moi, la mère forte et toi” (Edilivre Aparis, 2014) şi ”Inima dată la maximum” (Ed. Tracus Arte, Bucureşti, 2013). Visuri şi tăceri multe. thelastpoemstanding.blogspot.ro