Femeia la carte. Citim din cărțile preferate scrise de femei, 17 martie, ora 19:00, la Ceainăria Cărturești Verona

Clubul Scriitoarelor, împreună cu librăria Cărturești, vă invită joi, 17 martie, ora 19:00, în Ceainăria Cărturești Verona, la o seară specială dedicată femeilor, și în special, scriitoarelor. Lectura publică se desfășoară în cadrul campaniei inițiate de Cărturești în perioada 1-31 martie 2016 – Femeia la carte! În cadrul acestei campanii, pe carturesti.ro și în librăriile Cărturești vă așteaptă o selecție de autoare care au mânuit cuvintele făcând din fiecare lectură o călătorie de neuitat.

În cadrul evenimentului, o parte din membrele Clubului Scriitoarelor vor lectura din cărțile preferate scrise de femei:

 • Ania Vilal, din Michelle Gable – Un apartament la Paris
 • Andreea Tudor, din Paula Hawkins – Fata din tren
 • Luna Popescu, din Alice Munro – Prea multă fericire
 • Ana Maria Codescu, din Karen Blixen – Din inima Africii
 • Cezarina Nicolae, din Margaret Atwood – Povestea cameristei
 • Violeta Anciu, din Chris Simion – Ce ne spunem când nu ne vorbim
 • Julia Kalman, din Maria – Regina României – Jurnal de război – 1916-1917
 • Erika Ciuică, din Ali Smith – Cum să fii și una și alta
 • Cristina Stavri, din Jeni Acterian – Jurnalul unei fete greu de mulțumit 
 • Anca Vrînceanu, din Cristina Caboni – Parfumul iubirii

Invitata serii este Veronica D. Niculescu, ce va lectura din cea mai nouă apariție editorială a sa, Hibernalia (CDPL, 2016).

Veronica D. Niculescu a publicat volumele de proză scurtă Adeb (Premiul pentru Debut al USR Sibiu), Orchestra portocalie şi Roşu, roşu, catifea (nominalizări la Premiile Radio România Cultural și la Premiul Național de Proză Ziarul de Iași). De asemenea, volumele pereche Simfonia animalieră (Premiul „Cercul Literar de la Sibiu” acordat de USR Sibiu, nominalizare la Premiul Național de Proză Ziarul de Iași) și Hibernalia. A scris două volume în colaborare cu Emil Brumaru: Basmul Prinţesei Repede-Repede și Cad castane din castani (nominalizare la Premiile Revistei Observator Cultural). O parte dintre povestirile sale sunt incluse în antologia: Floribunda. A câştigat Concursul Naţional de Scenarii HBO, la TIFF 2010, cu scenariul de scurtmetraj Curierul. A tradus din opera lui Vladimir Nabokov și Samuel Beckett, dar și romane de Don DeLillo, Siri Hustvedt, Eowyn Ivey, Lydia Davis, Tracy Chevalier, E. B. White.

veronica D niculescu (2)

Cu ocazia acestui eveniment, împreună cu Librăria Cărturești, v-am pregătit și un CONCURS. Tot ce trebuie să faceți este să ne spuneți, printr-un comentariu la acest articol, finalul cărei cărți scrise de o femeie v-a impresionat, și de ce. Așteptăm cu nerăbdare răspunsurile voastre până pe data de 16 martie 2016.

PREMII

 1. Caroline Paul – Pisica pierdută 

26-420014-Coperta_fata

Caroline Paul și Wendy MacNaughton ne oferă o privire înduioșătoare şi plină de umor asupra modalităţilor prin care au urmărit aventurile iubitului lor motan Tibby folosind resurse dintre cele mai diverse, de la detectivi cu abilităţi spiritiste la camere de luat vederi şi tehnologie GPS. Caroline Paul era în convalescenţă după un accident şi lucrurile păreau să nu se poată înrăutăţi.  Apoi însă îndrăgitul Tibby a dispărut. Împreună cu partenera sa, ilustratoarea MacNaughton, a  deplâns dispariţia, pentru ca doar câteva săptămâni mai târziu motanul să reintre nonşalant în  vieţile lor. Wendy şi Caroline au fost extatice. Motanul lor timid şi anxios devenise un adevărat  aventurier. Unde fusese? Şi, mai ales, ajunsese să iubească pe altcineva mai mult? Folosind tehnologia GPS, camere video, detectivi de animale şi spiritişti, autoarele Pisicii pierdute pornesc o anchetă pentru a descoperi viaţa secretă a motanului lor. Povestită cu multă căldură de scriitoarea Caroline Paul şi ilustrată jucăuș de Wendy MacNaughton, aceasta este povestea urmăririi meticuloase a unei pisici, spusă pentru toţi cei care, la un moment dat, au făcut ceva extraordinar din iubire.

      2.  Susan Sontang – Despre fotografie 26-384112-Coperta_fata

Publicată în 1977, Despre fotografie câştigă premiul National Book Critics Circle Award for Criticism, devenind ulterior un bestseller al autoarei. Washington Post consideră volumul „o analiză splendidă a schimbărilor pe care fotografia le-a generat în felul noastru de a privi lumea şi de a ne privi pe noi înşine, în ultimii 140 de ani“. Perspectiva critică inovatoare asupra fotografiei propusă de Susan Sontag în acest volum pune sub semnul întrebării contextele morale şi estetice ale acestei forme de artă. Descrisă de Sontag ca „o colecţie de eseuri despre importanţa si evoluţia fotografiei“, Despre fotografie rămâne şi astăzi unul dintre cele mai apreciate volume de gen. Susan Sontag, unul dintre cei mai influenţi critici culturali ai Americii moderne, este o provocare pentru orice biograf. Contribuţiile sale în literatură, filozofie, regie, şi activism politic, deşi adesea controversate, constituie repere solide în argumentarea libertăţii de expresie.

3.  Tricou Mofturi – Angel Radios – Negru, Marimea M, Women 38-402835-Coperta_fata

Facem Mofturi – o linie concepută și produsă de Cărturești, pentru obrazuri fine și spirite cu fason.

”O, Moft! tu eşti pecetea şi deviza vremei noastre. (Silabă vastă cu neţărmurit cuprins, în tine încap aşa de comod nenumărate înţelesuri: bucurii şi necazuri, merit şi infamie, vină şi păţenie, drept, datorie, sentimente, interese, convingeri, politică, ciumă, lingoare, difterită, sibaritism, viţiuri distrugătoare, suferinţă, mizerie, talent şi imbecilitate, eclipse de lună şi de minte, trecut, prezent, viitor – toate, toate cu un singur cuvânt le numim noi românii moderni, scurt: Moft.)” – Ion Luca Caragiale

JURIUL

Juriul va fi format din membrele Clubului Scriitoarelor, iar răspunsurile câștigătoare vor fi cele mai creative și interesante, pe care membrele le vor alege votând fiecare răspuns individual, pe baza unui punctaj de la 0 la 5.

Câștigătorii vor fi anunțați în data de 17 martie 2016 printr-un update la acest articol.

Mai multe detalii despre eveniment, dar și despre membrele Clubului Scriitoarelor puteți găsi aici.

Vă așteptăm cu drag!

UPDATE. Câștigătoarea este Adelina Irina Gainusa. Draga noastră, te rugăm să ne trimiți adresa ta de corespondență, pentru a-ți trimite premiile, pe erika.ciuica@gmail.com.