Dialog poetic și dezbatere cu Marie Šťastná și Denisa Duran, joi, 24 martie, ora 18:30, la Gallery

Clubul Scriitoarelor, împreună cu Asociaţia Naţională pentru Arte Vizuale Contemporane, Gallery și Mircea Dan Duță, vă invită joi, 24 martie, ora 18:30 la un dialog poetic între România și Republica Cehă, susținut prin intermediul poetelor Marie Šťastná și Denisa Duran.

Evenimentul se va desfășura la Gallery (str. Leonida nr. 9-11) și va cuprinde două părți: un dialog poetic între cele două scriitoare și o dezbatere cu privire la condițiile de care (nu) se bucură autoarele române și cehe, precum și situația femeii-poet / autor într-o lume literară încă dominată într-o măsură însemnată de către bărbați.

Moderatori vor fi Ionela-Violeta Anciu (poetă, promotor cultural și militantă pentru egalitate de șanse), Mircea Dan Duță (poet, traducător și filmolog) și Daniel Sur (poet, prozator, scenarist și promoter cultural). Întânirea se va desfășura în paralel în limba română și în limba cehă, susținând, prin acest demers, campania de promovare a limbii și literaturii cehe desfășurată de Ambasada Cehă din București.

Evenimentul va avea loc cu sprijinul financiar al Ambasadei Cehe la Bucureşti.

Intrarea este liberă!

Vă așteptăm cu drag!

autor foto Ladislav Puršl. copyMarie Šťastná (n. 6 aprilie 1981) a absolvit Liceul Pedagogic şi apoi Istoria Artei şi Istoria Culturii la Universitatea din oraşul Ostrava. Începând din 1999, când avea numai 18 ani, a participat cu succes la diverse concursuri de poezie la care a primit numeroase premii. În 2004, volumul Peisaj cu Ofelia i-a fost recompensat cu prestigiosul Premiu Literar Jiří Orten, destinat autorilor în vârstă de până la 30 de ani şi pe care, de-a lungul timpului, l-au mai primit nume mari ale literaturii cehe, precum romancierii Michal Viewegh şi Pavel Brycz sau poetul Radek Malý. În 2010 i-a fost decernat Premiul Festivalului Dresda Lirică. În prezent, Marie Šťastná locuieşte în Praga şi participă la numeroase lecturi de autor şi festivaluri literare pe teritoriul Cehiei (în special la Ostrava şi la Brno), dar şi în străinătate. În afară de poezie, se dedică şi confecţionării de bijuterii. Volume publicate: Interioare (2010), 7apte 2007 (volum colectiv – 2007), Nuduri (2006), Peisaj cu Ofelia (2003) și Ipocriţilor primăvaratici (1999).

Denisa Duran - photo by Sabina GuzikDenisa Duran (n. 1980, la Rădăuți) este autoarea a patru volume de poezie: Pufos și mecanic (Vinea, 2003 – două premii de debut), Omul de unică folosință / Disposable People (Galway Print, Irlanda, 2009), Sunt încă tânără (Tracus Arte, 2012) și Dorm, dar stau cu tine (Charmides, 2014). A semnat primele trei cărți cu numele Denisa Mirena Pişcu. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi un master interdisciplinar la Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii (CESI) – cu o teză în limba engleză despre sound poetry. Lucrează ca manager cultural la Institutul Cultural Român din 2007. A tradus, printre altele, romanul lui Immanuel Mifsud, În numele Tatălui (și al Fiului), precum și poezia lui Nikola Madzirov și Neil McCarthy. Împreună cu artistul austriac Bruno Pisek a realizat lucrarea radiofonică Bucharest nowadays is beautiful, isn’t it?, produsă de Radioul Național Austriac (2015), care vorbește despre oraș din două puncte de vedere diferite – al locuitorului și al vizitatorului. Denisa Duran este prezentă în mai multe antologii naţionale şi internaţionale. Selecţii din poeziile ei au fost traduse în doisprezece limbi străine.

***

Ionela-Violeta Anciu (n. 4 septembrie 1991, în Mun. Vulcan, Hunedoara) este absolventă a Masterului Politicile Egalității de Șanse în Context Românesc și European, și membră fondatoare a Asociației European Youth Education. Scrie poezie de aproximativ zece ani și a debutat în Revista Noastră, o publicație a elevilor și profesorilor Colegiului Național Unirea (Focșani), fondată în anul 1912. Din 2015 publică (atât poezie, cât și proză scurtă) în reviste precum Luceafărul, Actualitatea literară, BOEM@, Cenaclul de la Păltiniș, Feed Back, Pro Litera, Antares, Sintagme Literare, URMUZ, Vatra Veche, Armonii Culturale, Singur și în alte ateliere/reviste de specialitate online, ca eCreator.ro, agonia.ro, scrieliber.ro, negrupealb.ning.ro sau cenaclul Lira21. Din martie 2015 devine director executiv al Clubului Scriitoarelor, iar în aprilie 2015 publică volumul de debut, Amprente Urbane – Evoluția (Editura Bookbreak). Din noiembrie 2015 devine membră a Cenaclului 9 inițiat de asociația culturală Direcția 9. Este prezentă în antologiile: Parodii (coordonată de Direcția 9, Editura Grinta, 2015), Scrisul de azi (Editura Singur, 2015) și Dor Românesc (coordonată de Asociația de Cultură și Turism STARPRESS, 2016).

*

Mircea Dan Duţă combină atât poezia pe care o scrie, cât şi pe aceea pe care o prezintă, cu elemente de performance, teatru şi happening.  Este poet, filmolog (autor de expresie cehă), performer, traducător, corealizator al Serilor Literare Citesc Poezie de la Cărtureşti şi redactor al magazinului cultural Ilegalit din Slovacia. Director al ICR Praga în perioada 2006-2014. Lector universitar la Facultatea de Film a Academiei de Arte ale Spectacolului din Praga (FAMU) și la Facultatea de Litere (FFUK) și Facultatea de Sociologie (FSV) a Universității Caroline din Praga. A publicat la Praga, în limba cehă, volumele de poezie: Citate la conservă, complexe de inferioritate și drepturile omului sau Căsătorit fără obligații vând amantă moartă din născare (mențiune: consumată) (Editura Petr Štengl, 2015) și Peisaje, zboruri și dictări (Editura Petr Štengl, 2014), precum și volumul de specialitate Povestitor, autor și Dumnezeu (Perspective naratologice și tehnici narative în cadrul Noului Val Cinematografic Ceh și Slovac din anii ´60 ai secolului al XX-lea (Editura Universității Caroline, Praga, 2009). De asemenea, este coautor al mai multor volume colective: Istoria relațiilor romano-cehe (Editura Universității din București, în cehă și română, 2014); Predarea limbilor și literaturilor slave de sud și balcanice în Europa – 2013 (Editura Universității Masaryk, Brno, 2013, în cehă); Româna ca limbă străină – 2013 (Editura Universității Babes-Bolyaly, Cluj, în română); Memorie și istorie: Agricultura și destinul său după 1948 în țările socialiste – 2011 (Editura Institutului Pentru Studiul Regimurilor Totalitare, Praga, în cehă); Primăvara de la Praga în literatura, teatru și film – 2009 (Editura Universității Josef Škvorecký, Praga, în cehă); Holocaustul în literatura cehă, slovacă și polonă – 2006 (Editura Universității Caroline, Praga, în cehă) şi a numeroase articole de specialitate. Este autorul primelor antologii de poezie cehă contemporană (Întunericul din camera copiilor, ed. Tracus Arte, 2015) şi teatru ceh contemporan (Editura Fundaţiei Camil Petrescu, 2016) apărute în România după 1989.

*

Daniel Sur (n. 29 noiembrie 1974, în Tileagd, jud. Bihor) este poet, prozator, scenarist și promoter cultural. Este licenţiat în filosofie la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca (1997), absolvent de Master în Hermeneutică (1999) la aceeaşi universitate. A debutat editorial în 2006, cu volumul de poezie Texte de sedus femei prea romanţioase (Editura Eikon). A mai publicat volumul Polipi (Editura Tracus Arte, 2012) şi romanul Poliţistul lui Dumnezeu (Editura Ideea Europeană, 2012). Este câştigător al concursului de proiecte cinematografice C.N.C. cu un scenariu de scurt metraj şi unul de lung metraj. Scenariul de scurt metraj s-a materializat în filmul Trenul, care va fi lansat în cinematografe în acest an. În 2015 înființează, în parteneriat cu Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane, Galeria Întâlnirilor – un program de promovare a oamenilor, proiectelor sau iniţiativelor valoroase din zona culturală.