Dezbatere: studiile românești la Praga versus boemistica de la București, miercuri, 11 mai, ora 19:00, la Gallery

Clubul Scriitoarelor, împreună cu Asociaţia Naţională pentru Arte Vizuale Contemporane, Gallery, Mircea Dan Duță și Daniel Sur, vă invită miercuri, 11 mai, la ora 19:00, la dezbaterea: studiile romaneşti la Praga şi boemistica de la Bucureşti. Invitaţii serii sunt Prof. Dr. Anca Irina Ionescu, Lector Petra Diotallevi Adámková şi Conf. Dr. Jiří Felix. Evenimentul va fi moderat de domnul Daniel Sur, împreună cu Ionela-Violeta Anciu şi Mircea Dan Duţă. La dezbatere şi-a anunţat prezenţa și Consulului ceh de la Bucureşti, domnul Roman Prosa.

Intrarea este liberă! Mai multe detalii puteți găsi pe pagina de Facebook a evenimentului.

***

Untitled1Prof. Dr. Anca Irina Ionescu este profesor la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de limbi străine, autoarea mai multor lucrări de lingvistică şi istorie a literaturii, precum: Lingvistică şi mitologie; Dimitrie Cantemir, Cartea Sistemei Religiei Muhammedane; Sofronie Vraceanski, Cartea celor trei religii, ediţie trilingvă bulgară, română, rusă;  Dicţionar roman-ceh; Cultură şi civilizaţie cehă; Lingvistică şi Mitologie; Mitologia slavă; Literatură cehă veche; Renaşterea Naţională şi Romantismul; Literatura cehă II. A doua jumătate a secolului al XIX-lea − începutul secolului al XX-lea etc. şi a tradus peste 170 de lucrări de beletristică din opt limbi străine. Dintre cele mai importante titluri amintim Boris Pasternak, Doctor Jivago; L.N. Tosltoi, Spovedania; Anais Nin, Un spion în casa dragostei; Irving Stone, Turnul nebunilor; William Faulkner Cătunul şi Oraşul etc. 

Jiří FelixConf. Dr. Jiří Felix este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați româniști din Republica Cehă. Autor a numeroase lucrări, programe și cursuri de limba română, profesorul Felix a fost distins de președintele României, în anul 2002, cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer, după ce, în 1999, a devenit profesor honoris causa al Universităţii din Bucureşti. A fost lector de limba cehă la Universitatea din Bucureşti (1965–1967), iar timp de 22 de ani, a condus Secţia de Limba Română a Universităţii Caroline (1979–2001).

PDA

Petra Diotallevi Adámková este lector de cehă la Universitatea din Bucureşti. Este boemistă, autoare a numeroase articole în publicaţii de lingvistică şi este specialistă, printre altele, în cinematografie cehă contemporană. Este coautoare a unui dicţionar de termeni similari în cehă şi în română.

………………………….                                     

*

Ionela – Violeta Anciu este poetă, prozatoare, promotor cultural și militană pentru egalitate de șanse. Din 11165227_909340772458551_1853047015256957255_nmartie 2015 devine director executiv al Clubului Scriitoarelor, unde alături de președinta-fondatoare Erika Ciuică, va susține și promova scriitoarele române, atât pe cele consacrate, cât și pe cele mai puțin cunoscute ori debutante. În aprilie 2015 publică volumul de debut, „Amprente Urbane – Evoluția” (Editura Bookbreak). În prezent, urmează să publice al doilea volum de poezie, „Femeie desculță”, a cărui copertă va fi realizată de pictorița Cristina Mihaela Rădulescu și lucrează la romanul ce-i va marca debutul în proză.

Mircea Dan Duţă este poet, filmolog (autor de expresie cehă), performer, traducător, co-realizator al Serilor Literare Citesc Poezie de la librăria Cărtureşti şi redactor al magazinului cultural Ilegalit din Slovacia. Director al Mircea Dan DutaICR Praga în perioada 2006-2014. Lector universitar la Facultatea de Film a Academiei de Arte ale Spectacolului din Praga (FAMU) și la Facultatea de Litere (FFUK) și Facultatea de Sociologie (FSV) a Universității Caroline din Praga. A publicat la Praga, în limba cehă, volume de poezie, dar şi a numeroase articole de specialitate. Este autorul primelor antologii de poezie cehă contemporană, precum Întunericul din camera copiilor (ed. Tracus Arte, 2015), şi teatru ceh contemporan (Editura Fundaţiei Camil Petrescu, 2016) apărute în România după 1989.